Mogelijke verkleuring bij Docril

Docril biedt veel voordelen zoals duurzaamheid, een uitstekende UV-stabiliteit, hoge vormvastheid en een hoge waterdichtwaarde. Maar het doek heeft ook een nadeel  dat bij maar weinig mensen bekend is.

8.7
237 beoordelingen
icon

Risico van verkleuring aan coatinglaag bij enkele Docril-doeken

De laatste jaren is er een categorie tentdoek op de markt gekomen met de naam Docril. Het is afkomstig van het Spaanse bedrijf Citel dat al 145 jaar producent is van technisch textiel. Docril is tot in de kern geverfde acrylvezeldoek en erg geschikt voor de maritieme sector. Het biedt veel voordelen zoals duurzaamheid, een uitstekende UV-stabiliteit, hoge vormvastheid en een hoge waterdichtwaarde (met een waterkolom van 100 tot 105 cm). Naast al deze voordelen zit er helaas ook een nadeel aan dit doek, dat bij maar weinig mensen bekend is.

De feiten

Aan de binnenkant van dit doek zit een extra coatinglaag (finish) die de groei van micro-organismen (bacteriën, schimmels en algen die de outdoorstof in vochtige omgevingen kunnen beïnvloeden) tegen moet gaan. Helaas merken wij in onze wasserij dat de groei van deze micro-organismen vaak niet te stoppen is. Door het gebruik van de bootkap of boottent, de weersinvloeden en ons vochtige klimaat, verliest de finish langzaam zijn werking en ontstaan er plekken waar het doek minder goed beschermd is.

In Nederland gebeurt dit gemiddeld na drie á vier jaar. Dan komen schimmels vaak toch in het doek. In een eerder gepubliceerd blog kun je nog eens nalezen wat de oorzaken van schimmel en algengroei kunnen zijn. Niet het doek maar de coating aan de binnenzijde verkleurt.

Nadat we een paar keer verkleuring constateerden bij een tent, zijn we uitvoerig gaan testen en onderzoeken om welke doeksoort het ging. We kwamen tot de conclusie dat er bij een aantal kleuren uit de collectie van Docril, (met name de hele lichte kleuren) verkleuring optrad aan de gecoate zijde. Dit gebeurde zodra het in aanraking kwam met chloor. Ook wanneer de dosering beduidend lager was dan bij de normale behandelingen.

Reinigen van schimmel uit acryldoek

Om micro-organismen te kunnen verwijderen is een uitgebalanceerde behandeling nodig. Doordat de schimmels zich gaan hechten in het doek, werkt de voorgeschreven reiniging met alleen water en een borstel niet meer. In het reinigingsproces wordt daarom een deel chloor (Natrium Hypochloriet) toegevoegd. Zonder het gebruik hiervan, gaan schimmels simpelweg niet weg en zal uiteindelijk het complete doek worden aangetast.

Wordt het doek dan wel schoon?

Wanneer er geen schimmel in het doek zit wordt het helemaal schoon. Bij hardnekkige schimmel en weervlekken bestaat het risico dat we deze vlekken inderdaad niet helemaal weg krijgen. Een reinigingsmiddel met aangepaste samenstelling bevat namelijk onvoldoende werkzame stoffen die juist deze schimmels en weervlekken aanpakken. Als booteigenaar sta je dan voor de lastige keuze: doorvaren met schimmel in het doek wat uiteindelijk de levensduur drastisch zal verlagen, of het risico lopen dat de binnenkant van het doek verkleurt.

Welke oplossing biedt ZONklaar?

Tijdens het inboeken proberen wij altijd te beoordelen of het om een Docril-doek gaat en of het doek een ‘risicokleur’ heeft. Zodra we dit vermoeden voeren we een testje uit op een onopvallende plek. Treedt er verkleuring op, dan passen we de wassing aan. Is het eindresultaat niet bevredigend genoeg, dan nemen we contact op met de klant om samen aan de best mogelijke oplossing te werken.

Stuur je ons een wasopdracht en weet je dat het om een Docril-doek gaat, vermeld dit dan tijdens het plaatsen van de opdracht. Natuurlijk gaan we voor de hoogst mogelijke kwaliteit als het gaat om het reinigen en impregneren van boottenten. We streven er naar om in 2021 samen met de fabrikant een oplossing te bieden, zodat we ook Docril-doek gegarandeerd schimmelvrij kunnen reinigen.

Gereleateerd artikelen