Hydrofobe coating als wapen tegen schimmelvorming

Komende vijf jaar onderzoeken we de effectiviteit onze vernieuwde hydrofobe coating. Help mee om schimmel de baas te worden en doe mee aan ons onderzoek.

8.7
237 beoordelingen
icon

Hydrofobe coating als wapen tegen schimmelvorming

In ons werk is schimmel een geduchte tegenstander. De meeste kappen en boottenten die wij reinigen kunnen er weer een paar jaar tegenaan. Maar soms keert de schimmel na een paar maanden al terug. Jaarlijks komen er zo’n driehonderd schimmelsoorten bij, waaronder zich steeds meer agressieve schimmelsoorten. Schimmelgroei komt de laatste jaren niet alleen sneller terug, maar is ook steeds lastiger te bestrijden. Alle reden voor ZONklaar om het schimmelprobleem boven aan de agenda te plaatsen.

Waarom heeft schimmelbestrijding voor ons zo’n hoge prioriteit? Omdat schimmel behoorlijke schade aan het doek kan veroorzaken. Schimmelsoorten kunnen de coating van het geïmpregneerde doek beschadigen (‘opvreten’) waardoor lekkage kan ontstaan. Is de schimmel de coating eenmaal gepasseerd en doorgedrongen tot in het doek, dan kun je het doek als verloren beschouwen. Schimmel in een boottent levert daarnaast ook nog eens ongezonde leefomstandigheden op voor haar gebruikers. Het is dus de moeite waard om volop in te zetten op schimmelbestrijding.

Oorzaken schimmel in het doek

Waar komt al die schimmel vandaan? En waarom groeit het probleem? Daarvoor zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Dit zijn de belangrijkste:

  • toenemende luchtvervuiling
  • vochtig klimaat
  • koken en roken onder een tent
  • minder antibacteriële stoffen in doek

Dat laatste zien we terug in de lijst van de in textielverwerking gereguleerde stoffen, die Europees wordt vastgesteld. Veel antibacteriële en schimmelwerende stoffen zijn bij verwerking schadelijk voor de gezondheid en mogen niet meer gebruikt worden tijdens de productie. Die lijst groeit elk jaar. Op de eerste factor, de toenemende vervuiling, hebben we als bedrijf weinig vat. En wat de derde factor betreft, natuurlijk adviseren wij om vooral te ventileren tijdens het koken onder de boottent. Maar je boottent is en blijft natuurlijk wel je leefruimte, waar je ook enige vrijheid wil hebben. Met andere woorden: ook verandering van ons gedrag zal de schimmel niet doen verdwijnen. In onze strategie tegen schimmelvorming richten we ons daarom op de tweede factor: het terugdringen van vocht in het doek.  Dit willen we bereiken door de versterking van de waterwerende eigenschappen van onze coating.

Vochtgehalte in het doek

Schimmels ontstaan door vier kernelementen: kiemcellen, warmte, vocht en een voedingsbodem om te kunnen groeien. Als één van deze kernelementen kan worden uitgesloten zal schimmel niet of nauwelijks kunnen groeien. De bescherming van de binnenzijde van het doek, de plek waar de omstandigheden het ideaalst zijn voor schimmel, heeft daarbij de hoogste prioriteit. De coating speelt daarin een sleutelrol.

Waterafstotende coatings danken hun eigenschappen aan het feit dat ze zijn opgebouwd uit apolaire verbindingen; water hecht hierdoor niet aan het materiaal en trekt niet in de poriën, maar vormt druppels die gemakkelijk van het materiaal afglijden. Om deze waterwerende eigenschappen te versterken hebben we een coating laten ontwikkelen die extra hydrofoob is, zonder dat dit het milieu aantast. Met als doel het vochtgehalte in het doek zoveel mogelijk te beperken en schimmelgroei zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het bleek een flinke uitdaging, maar we denken dat dit gelukt is.

Testcase met Sunbrella

Die missie om schimmel te bestrijden staat in Noord Europa hoger op de agenda dan in het zuiden. In het noorden hebben we nu eenmaal meer last van vocht, damp en nevel, belangrijke triggers voor het ontstaan van schimmel. Hoewel de prioriteiten uiteenlopen, steken de meeste doekfabrikanten veel energie in het vinden van alternatieve vormen om het doek te beschermen. Met verschillende doekfabrikanten werken we samen en delen we kennis.

Zo hebben we vorig jaar een testcase gedaan met Dickson Constant, producent van onder meer Sunbrella (maritiem) en de Dickson (zonweringdoek) collectie. Deze producent van custom en technical fabrics, wordt wereldwijd gezien als de marktleider. Ons impregneermiddel werd naar Frankrijk gestuurd en wij ontvingen een coupon onbehandeld doek en een liter van hun nabehandelingsmiddel.

De test werd zowel in Frankrijk als Nederland op dezelfde wijze uitgevoerd. We concludeerden dat de waterwerende eigenschappen en kleurvastheid van beide middelen gelijk scoorden. Het ZONklaar-product scoorde daarnaast aanzienlijk beter op het gebied van doordruppelen. Daar zijn we heel blij mee, het betekent namelijk dat het doek, na behandeling met onze coating, het water bijzonder goed afvoert. En dat is in ons voordeel als het gaat om schimmelbestrijding.

Meedoen aan ons vervolgonderzoek?

Onze eerste ervaringen met de vernieuwde coating zijn hoopvol. Maar we zijn natuurlijk nog niet zo lang onderweg. Wat zijn de resultaten over een lange periode? Om meer grip te krijgen op de kwaliteit van ons reinigings -en impregneerproces gaan we een fors aantal doeken volgen over een termijn van vijf jaar. Daarvoor kunnen we jouw hulp heel goed gebruiken. Wil jij jouw boottent of buiskap beschikbaar stellen voor ons onderzoek? Voorwaarde is dat je jouw doek in elk geval eens per twee jaar door ZONklaar laat reinigen en impregneren.

Help jij mee? Stuur ons dan een mail o.v.v. ‘Onderzoek hydrofybe coating’, en vermeld ook je naam en telefoonnummer. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Gereleateerd artikelen